sobota, 8 października 2016

Tort śmietankowo - truskawkowy

Ciasto robiłam już dawno, ale dziele się przepisem dopiero teraz. Niestety sezon na truskawki już dawno za nami, ale można wykorzystać inne ulubione owoce.



Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodawać mąkę, przesianą wcześniej przez sitko. Mąką połączyć z masę łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w 160 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt rzucić z ok. 50 cm na podłogę.
Odstawić do ostygnięcia.

Krem:

400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
500 g serka mascarpone (2 opakowania)
5 łyżek cukru pudru


Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubić, do powstania gęstego i sztywnego kremu.

około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół
kompot do nasączenia biszkoptu

Jeden z przygotowanych blatów tortowych nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, a na nią pokrojone truskawki. Położyć kolejny blat tortu, nasączyć kompotem. Wyłożyć 1/3 kremu, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nałożyć resztę kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem.
Ozdobić truskawkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...